Ki vagy Te?

Dr. Carig Malkin: A nárcizmus pszichológiája

A nárcizmus hallatán sok embernek azok a személyiségű emberek jutnak eszükbe, akik beképzeltek vagy nagyra tartják önmagukat.

Nem minden nárcisztikus személyt érdekel a kinézet, a hírnév vagy a vagyon.

Ott kezdődik ez az egész, hogy miért “pont” ez a könyv… A mai világban nagyon be vagyunk korlátozva, egymást éltetik/ erősítik a negatív személyek és nagyon nehezen tudod a saját akaratodat hangoztatni, ha másképp vagyis jól gondolkodsz. Legfeljebb magadban, de a társadalomra kivetíteni nehéz, mert úgyis az lesz amit a többség akar.

Akinek nincsen önbizalma, nehezen tud bárhol is érvényesülni. A gond az, hogy sok ember összekeveri az önbizalmat az egóval, illetve a beképzeltséggel. Nagyon nem ugyazant jelenti a két dolog. Én úgy gondolom,hogy amíg képes vagy magadon változtatni vagy a környezeteden szinte kötelességed azt megtenni!

A könyv sok társadalmi problémát is elemez. A kamaszkortól induló folyamatos versengéseket, azt, hogy “minden gáz” ami MA nem menő.

Minden ember szereti/szeretné különlegesnek érezni magát, tehát minden ember valamilyen szinten nárcisztikus is. Egy 1-től  10-ig terjedő skálán, megkülönböztetünk egészséges és egészségtelen nárcizmust. Ránézésből nem lehet kijelenteni, hogy egy extrovertált ember nárcisztikus, vagy, hogy egy visszahúzódó introvertált személyiség cseppet sem nárcisztikus. Valamint az is igaz,hogy nem minden nárcisztikus pszichopata, de minden pszichopata nárcisztikus!

Zavar és ellentmondások….                                               
Példánk egy apa-lánya és annak gyermeke kapcsolatáról szól. Hárman a parkba mennek sétálni, majd a kisgyerek egy idő után hangosan kezd sírni. Az anyuka ezt megunja, majd elhatározza, hogy haza mennek. A lány apja ezen ideges lesz majd így szól  – Vigyázz! Mert ha folyton engedelmeskedsz, azt fogja hinni körülötte forog a világ!  Mire a lánya dühösen ezt válaszolja  – Igen, pontosan így lesz! Szerintem így van jól, szerinted nem?

Kivülről egy apa-lánya vitát látunk, de valójában egy gyökeresen eltérő álláspontról van szó. Az apa szerint könnyű tönkretenni az embereket, míg a lánya szerint mindenkinek kijár az, hogy néha a középpontban legyen. A lány és apja a történelem egyik legrégibb vitájába bonyolódott bele, ami a nárcizmus körül manapság tapasztalható ellentmondások alapjául is szolgál. A könyv mindenképp egy tanulságos, elgondolkodtató megnyilvánulást tár elénk.

Liza Amira Monori, 7. a

You may also like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)